Vanuit de overheid wordt investeren in duurzame energie gestimuleerd met verschillende subsidies en regelingen. Dit is aan verandering onderhevig. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben; zonnepanelen installaties worden goedkoper, klimaatdoelen worden regelmatig bijgesteld en de behoefte aan energie neemt alleen maar toe. Het is dus niet te voorspellen welke regelingen er in de toekomst blijven bestaan, bijkomen of afvallen. Wij houden u graag op de hoogte!
Salderingregeling
Met de salderingsregeling levert u de “teveel opgewekte energie van uw zonnepanelen” terug aan het elektriciteitsnet. Van de energieleverancier ontvangt u hiervoor een vergoeding. Dit kan veelal financieel weggestreept worden tegen de stroom die verbruikt wordt op het moment dat uw panelen minder opbrengen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw leverancier, vraag dit dus eerst goed na. Denk eraan, u moet zelf uw systeem aanmelden na plaatsing van uw zonnepanelen.
Wellicht heeft u al gehoord dat er in enkele gebieden in Nederland een terugleverbeperking is ingesteld, omdat het net overbelast is. Simpel gezegd: het net kan het teveel aan teruggeleverde stroom niet kwijt. Vraag dus eerst na bij uw energieleverancier of terugleveren mogelijk is in uw regio.
Hoewel aanvankelijk werd beschreven dat deze salderingsregeling na 1 januari 2023 tot 2031 zou worden afgebouwd, is dit voorstel door de eerste kamer verworpen. Kortom, de salderingsregeling blijft voorlopig van kracht! Wilt u hier meer over weten Lees meer
Wilt u meer informatie over salderen? Lees meer
Zoekt u een alternatief voor uw teveel aan opgewekte energie? Lees verder
Kleine Ondernemings Regeling KOR (let op! verandert per 1 januari 2023)
Wanneer u voor 1 januari 2023 zonnepanelen heeft laten installeren en de btw over de aanschaf en installatie wilt terugvragen, beschouwt de belastingdienst u als een kleine ondernemer. Dat is gunstig, omdat u als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen.
Het is belangrijk dat de naam van degene die de belasting terug vraagt, bovenaan onze factuur staat. Controleer daarom of de NAW- gegevens bovenaan offerte die u van ons heeft ontvangen, goed zijn ingevuld. Deze naam moet ook overeen komen met naam bovenaan de factuur van het energiebedrijf waarbij u bent aangesloten.
De belastingdienst zal u stap voor stap begeleiden bij de teruggave van uw btw. Ook belastingadviseurs kunnen u hierbij begeleiden.
Let op! Deze regeling komt per 1 januari 2023 te vervallen. Vanaf 1 januari 2023 betaalt u als consument geen 21% btw meer over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen op uw woning (of bijgebouw behorende bij een woning), maar is dit verlaagd naar 0% (oftewel, u betaalt geen btw meer). U zult dit op uw factuur gelijk terug zien.
Duurzaamheidslening
Met een duurzaamheidslening leent u geld voor energiebesparende maatregelen in uw huis, tegen gunstige voorwaarden. De duurzaamheidslening wordt verstrekt door uw gemeente. De aanvraag kunt u doen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn).
Niet elke gemeente of provincie biedt een duurzaamheidslening, er zijn ruim 100 gemeenten die aan deze regeling meedoen. De voorwaarden voor deze lening verschillen per gemeente. Wilt u weten of uw gemeente hieraan meedoet en/of deze lening aanvragen? Lees meer