Vertrouwen van de consument is beschadigd

Salderingsregeling

Tegenbericht; zonnepanelen nog steeds lonend

Al ruime tijd wachtte Samen Solar op een verlossend antwoord. Gaat de salderingsregeling afgeschaft worden of niet? De eerste kamer heeft het voorstel de salderingsregeling af te schaffen verworpen, en dit vinden wij ervan:
Hoewel de formerende partijen besluiten dat de salderingsregeling alsnog verdwijnt, schrijft Techniek Nederland aan Jetten dat investeren in zonnepanelen nog steeds lonend zijn. Zo kopt de NOS op dinsdag 7 Mei dat zonnepanelen nog altijd zeventien jaar gratis stroom leveren. Milieu Centraal berekende dat mensen hun zonnepanelen mét terugleverkosten in zo'n acht jaar terug verdienen. Zonder terugleverkosten was dit vijf jaar. Aangezien panelen minimaal vijfentwintig jaar meegaan, heb je dus alsnog zeventien jaar gratis stroom. Bovendien ben je niet afhankelijk van een grillige energiemarkt. Je wekt je eigen groene stroom op, wat goed is voor klimaat en portomonnee.

6 Maart 2024

4 Juni 2024

Het is moeilijk geen mening te hebben over de politiek als intrekken van beloftes, zoals de salderingsregeling, rechtstreeks invloed heeft op je bedrijfsvoering. Bij Samen Solar juichen we het besluit de salderingsregeling voorlopig nog door te laten gaan daarom voorzichtig toe. De NOS kopt "zonnepanelen weer populairder na besluit over salderen". Die toename zien we ook, maar we merken ook voorzichtigheid bij de consument. Want wat als de politiek over enkele jaren toch weer de kolder in de kop krijgt? Wij, bij Samen Solar, willen daarom benadrukken dat de salderingsregeling die er nu ligt gunstig is en hoe sneller u besluit zonnepanelen aan te schaffen, hoe langer u hier profijt van heeft. Maar de salderingsregeling is zeker niet de enige reden dat zonnepanelen op uw dak een meerwaarde zijn. Mocht de politiek in de toekomst toch afzien van deze regeling, blijven zonnepanelen rendabel. We gaan hier graag met u over in gesprek.
Installateurs van zonnepanelen vrezen voor faillissement nu de vraag naar zonnepanelen afneemt. Techniek Nederland wijt deze daling grotendeels aan het "jojo beleid" van de overheid.

Bedrijven die veel hebben geïnvesteerd in kwaliteit, veiligheid en opleiding van personeel zijn de dupe van de daling van het aantal opdrachten, stelt Techniek Nederland.

Techniek Nederland Roept minister Jetten op om actief te blijven benadrukken dat zonnepanelen ook zonder salderingsregeling nog steeds lonend zijn. Niet alleen voor het voortbestaan van de bedrijven, maar ook voor het behalen van de beoogde duurzaamheidsdoelstellingen.